Yleistä salsasta

Salsa on latinalaisamerikkalainen tanssi, joka liittyy saman nimiseen musiikki genreen. Salsa on peräisin 1960-luvun New Yorkista. Tanssissa yhdistyy eri kuubalaisia tansseja, jotka olivat erityisen suosittuja juhlissa ja yökerhoissa 1950-luvun Kuubassa. Näitä kuubalaisia tansseja ovat muun muassa mambo ja pachanga. Salsassa yhdistyy myös amerikkalaisia jazz-tansseja. Sen kehittäjät olivat kotoisin Dominikaanisesta tasavallasta ja Puerto Ricosta, mutta asuivat New Yorkissa. Joidenkin lähteiden mukaan salsa on sen sijaan peräisin suoraan Kuubasta. Salsa kehittyi 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alussa, ja nykypäivänä siitä on monia eri versionsa. Salsa on paritanssi, mutta sitä tanssitaan ja harjoitellaan paljon myös yksin.

Monta eri salsaa

Salsalla on alueittain erilaisia versioita niin latinalaisessa Amerikassa kuin Yhdysvalloissakin. Esimerkiksi Kuubasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Los Angelesista sekä New Yorkista löytyy kaikista oma uniikki tyylinsä tanssia salsaa. Eri tyyleillä on kuitenkin niitä yhdistäviä piirteitä. Salsa on ennen kaikkea sosiaalinen tanssi. Sitä tanssitaan yleisimmin baareissa, ravintoloissa, yökerhoissa ja erilaisissa juhlissa. Salsa sopii niin ulkoilmajuhliin, erilaisille festivaaleille, kuin hienompiin sisällä pidettäviin tilaisuuksiinkin.

Eri salsa tyyleissä on myös yhteisiä tanssin tekniikkaan liittyviä piirteitä. Salsan perusaskeleessa otetaan yhteensä kolme askelta neljällä iskulla. Viimeisen iskun ajan tanssija on paikallaan. Perusaskeleessa toinen jalka astutaan ensin eteen ja paino pidetään kummankin jalan päälle jakautuneena. Vartalon yläosa tulee kuitenkin säilyttää suorana ja mahdollisimman tasapainoisesti paikallaan. Toisen jalan ollessa edessä astutaan takana olevan jalka ylös ja takaisin alas samaan paikkaan, siirtämättä sitä. Edessä ollut jalka palautetaan takaisin paikalleen toisen jalan viereen. Toisen jalan siirron ja toisen jalan noston myötä lantion liikkeestä tulee kahdeksikon mallinen. Salsan tempo vaihtelee 150 iskusta per minuutti 250 iskuun per minuutti. Yleisimmin iskujen määrät per minuutti vaihtelevat 160 ja 220 välillä.

Suomeen parisalsa on rantautunut vuonna 1994. Salsaa tanssitaan niin tanssikouluissa, kuin joissakin yökerhoissa ja baareissakin. Satunnaisesti salsaa voi nähdä tanssittavan myös tanssilavoilla. Salsaa opettavia tanssikouluja löytyy useasta suomalaisesta kaupungista ja salsayhdistyksiä on maassa useampia, muun muassa Tampereella, Turussa ja pääkaupunkiseudulla.