Salsatanssin historian ABC

Salsatanssi on meille monelle ainakin pintapuolisesti tuttu laji, joka viehättää monia. Mutta tiesitkö mistä salsa on lähtöisin ja missä ovat sen juuret? Ellet vielä tiedä, tutustu tämän artikkelin kautta salsan perustietoihin ja siihen, kuinka salsa lähti leviämään juuriltaan Latinalaisesta Amerikasta ja Karibialta Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin. Lue myös, mitä yhteistä on salsa-kastikkeella ja -tanssilla ja miksi juuri salsa vetoaa niin voimakkaasti moniin nykytanssijoihin ja muihin tanssin harrastajiin.

Juuret Latinalaisessa Amerikassa

Salsa on Latinalaisen Amerikan ja Karibian ylpeys. Sen juuret nimittäin juontavat tälle suunnalle ja juuri tältä alueelta tanssi alkoi levitä Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Nykyisin salsa on suoranainen tanssivillitys, josta nautitaan ympäri maailman.

Kastike

Espanjankielinen sana ”salsa” tarkoittaa tomaattimurskapohjaista kastiketta. Ensikuulemalta saattaa tuntua, ettei kastikkeella ja tanssilla ole mitään yhteistä, mutta itse asiassa niillä on yllättävän paljon yhteisiä elementtejä. Salsa-tanssi nimittäin koostuu salsa-kastikkeen tavoin useista erilaisista ainesosista. Tanssissa on elementtejä kuubalaisesta soniasta ja mambosta, jivestä ja amerikkalaisesta jitterbug-tanssista.

1990-luku ja nykyaika

1990-luku oli merkittävää aikaa salsan kannalta, sillä juuri tuolloin se alkoi enenevässä määrin levitä kotialueensa ulkopuolelle. Nykyisin salsa on tosi suosittu tanssi ja harrastus. Lajissa korostuu intiimiys, mutkikkuus ja rikkaat melodiat. Musisointi on salsassa suorastaan virtuoosimaista, mikä lisää sen tenhoa. Ei olekaan ihme, että salsasta on tullut erityisen suosittu eurooppalaisten yli 30-vuotiaiden tanssin harrastajien keskuudessa. Monet heistä pitävät nimittäin valtavirran popmusiikkia tylsänä ja jopa mauttomana. Salsa tuo tähän tylsyyteen elinvoimaa.

Salsan suosio näkyy myös nykyaikana, ja onpa se jopa yksi Tanssii tähtien kanssa eli TTK-kilpailun odotetuimmista lajeista. Kaudesta 2020 odotetaan erityisen huikeaa, sillä mukana on upea tähtikaarti. Monet odottavatkin syksystä 2020 aivan erityistä tanssisyksyä. Juontajina tällä kaudella ovat mukana Vappu Pimiä ja Mikko Leppilampi. Kilpailijoina nähdään muun muassa Shirly Karvinen, Touko Aalto, Janina Fry, Virpi Sarasvuo ja Jare Brandt. Jos haluat nähdä, kuinka salsa taittuu näiltä monen alan tähdiltä, pysy tiiviisti ruudun äärellä, kun jännittävä TTK-kilpailu pyörähtää toden teolla käyntiin.