Salsan tekniikkaa ja tyylejä

Salsasta on monia eri tyylejä, mutta samoja ominaisuuksia toistuu kaikissa tyylilajeissa. Eri tyyleihin pääsee helpoimmin tutustumaan osallistumalla tanssikoulujen tarjoamille salsatunneille tai kursseille. Tekniikkaa voi harjoitella myös kotona, esimerkiksi internetistä löytyvien opetusvideoiden avulla.

Avoin ja suljettu asento

Salsassa tanssija siirtää painoaan jalkojen askelten mukaan. Vaikka jalat liikkuvat ja paino siirtyy, pitää tanssija silti yläkroppansa täysin paikallaan. Ylävartaloon painonsiirrot eivät saa vaikuttaa. Kuubalaisessa kasinotyylisessä salsassa tanssija ottaa mukaan liikkeeseen myös olkapäänsä ja rintakehänsä. Käsiä käytetään ohjaamaan tanssia ja kommunikoimaan tanssiparin kanssa. Käden liikkeillä ohjataan seuraavaa liikettä joko avoimeen tanssiasentoon tai suljettuun. Avoimessa asennossa kaksi tanssijaa pitävät toisiaan käsistä, joko yhdellä tai kummallakin kädellään. Avoin asento toimii erityisesti liikkeissä, joissa on paljon käännöksiä tai tanssijat kiertävät toisiaan. Suljetussa asennossa tanssia johtava osapuoli laittaa oikean kätensä parinsa selälle ja pari vastaavasti vasemman kätensä tanssia johtavan olkapäälle.

Eri tyylilajeja

Alkuperäisessä latinalaisen Amerikan salsassa liike eteen ja taakse tehdään joko diagonaalissa tai sivusuunnassa kolmella askeleella. New Yorkin salsassa tanssijat pysyvät pääasiassa toistensa edessä vaihtaen paikkaa, kun taas latinalaisen Amerikan tyyleissä, kuten kuubalaisessa salsassa, tanssijat kiertävät toisiaan. Tyylit, joissa parit kiertävät toisiaan, pohjautuvat tanssityyliin nimeltä Cuban Son. Eri salsatyylit ovat nimetty sen alueen mukaan, josta ne ovat peräisin. Niiden eroavaisuudet perustuvat ajoitukseen, perusaskeleeseen, askelkuvioihin, vartalon liikkeeseen, käännöksiin, asentoihin, asenteeseen ja parin tyyliin pitää kiinni toisistaan. Myös askeleen suunnasta voidaan usein päätellä, mikä tyyli on milloinkin kyseessä.

Vuosien varrella salsa on saanut paljon vaikutteita myös muista tanssityyleistä. Sekä salsaa tanssivat miehet että naiset ovat ottaneet tanssiinsa erilaisia ominaisuuksia toisista tanssityyleistä. Muun muassa jalkojen liikkeeseen, käsien asentoihin, vartalon käyttöön, käännöksiin ja jopa erilaisiin nostoihin ovat vaikuttaneet muut tanssit. Eri salsatyylejä esitellään tarkemmin omassa artikkelissaan.

Jos salsan tanssiminen kiinnostaa, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan oman kaupungin tanssikouluun. Tanssikoulut tarjoavat vaihtelevasti salsan eri tyylisuuntauksia opettavia tunteja ja kursseja. Suomen isoimmilta paikkakunnilta, muun muassa Turusta, Helsingistä ja Tampereelta, löytyvät myös salsayhdistykset, joilta voi tarvittaessa kysyä lisätietoja ja vinkkejä salsan harrastamiseen.